Woorden die werken Tip 7

Oefening baart kunst

Op weg naar meesterschap

“Geweldloze Communicatie gaat niet alleen over het veranderen van de manier waarop je praat. Het gaat over het veranderen van de manier waarop je denkt en waarop je de wereld bekijkt.”Ike Lasater

Je hoeft niet te wachten totdat je getriggerd, boos of kwaad wordt om zelfempathie of stille empathie te oefenen. Hoe meer je oefent, hoe belangrijker zelfempathie voor je gaat aanvoelen, dus profiteer van de vele gelegenheden die de werkplek je biedt.

  1. Tijdens vergaderingen

Gebruik stille empathie om de opmerkingen van je collega’s te vertalen naar gevoelens en behoeften.

  1. Tijdens het forenzen

Wanneer je op weg naar of van het werk getriggerd wordt, haal dan eerst eens diep adem. Gebruik zelfempathie om je met je eigen gevoelens en behoeften te verbinden. Gebruik stille empathie om je te verbinden met de behoeften van je mede pendelaar, met nadruk op de pendelaar die je zojuist heeft getriggerd.

  1. E-mail

Voordat je een boze reactie aan een collega verstuurd, schrijf eerst een conceptbericht en gebruik je zelfempathie oefenzinnen. Beschrijf je eigen waarneming, gevoelens en behoeften in respons op het gedrag van je collega. Vervolgens, schrijf je nog een oefenbericht waarin je stille empathie toepast en gist naar welke behoeften je collega door zijn gedrag probeerde te vervullen. Eindig in ieder geval met een verzoek of iets wat daarop lijkt, zoals: “Is dat wat je bedoelde of heb ik het mis?

Bewustwordingsoefening

Houd je deze week eens bezig met het afwisselend oefenen van stille empathie en zelfempathie, en let op hoe als resultaat je lichaamstaal, fysieke aanwezigheid en je intentie zich wijzigen.

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback