Woorden die werken Tip 48

"In het hart van de intentie om te verbinden ligt  de verbondenheid met jezelf in een diepgewortelde niet cognitieve manier , dat wil zeggen met je eigen behoeften.”

Ruim je rommel op!

Orde en opgeruimdheid

Een ander algemeen werkplekprobleem waarbij je je nieuwe vaardigheden kunt oefenen en waarmee je je behoeften kunt vervullen, is de orde en netheid van gemeenschappelijke ruimtes. Elke werkplek - zo lijkt het - kent een ‘Pietje Precies’ terwijl anderen juist minder gestructureerd zijn. Als de ‘Pietjes Precies’ er genoeg van hebben dat er vuile koffiemokken in en op het aanrecht blijven staan worden afzichtelijke notities opgehangen waarop geëist wordt dat de veroorzakers hun spullen opruimen.

Waarschijnlijk zal een andere aanpak, gebruik makend van de intenties achter GC, in een positieve respons resulteren. Probeer in plaats van een schreeuwende tekst op te hangen, die een snelle oplossing eist, met je collega’s in waarnemingstaal te praten door hen je niet vervulde behoeften te vertellen gevolgd door een verzoek.

Bijvoorbeeld: "Als ik zie dat je je lunch in de keuken bereidt en dat je de borden ongewassen in de gootsteen laat staan, voel ik me gefrustreerd omdat mijn behoefte aan netheid niet vervuld wordt. Zou je bereid zijn je borden na de maaltijd af te wassen en ze weer in de kast te willen zetten?"

Bewustwordingsoefening

Kies een terugkerend probleem op je werkplek. Hoe kun je het  met je nieuwe vaardigheden anders benaderen?

WoordenlijstTer inspiratie voor het sturen van een reactie - een lijst van gevoelswoorden en woorden voor behoeften

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback