Woorden die werken Tip 34

"Ongeacht mijn intentie om plezier te maken en met woorden te spelen, kunnen anderen mijn humor en grappen als kwetsend ervaren."

Dat is niet grappig!

Plezier op je werk

Humor op de  werkplek kan lastig zijn. Plezier maken op je werk is iets waar weinig mensen op tegen zijn. Sommige uitspraken en grappen, of de manier waarop ze worden uitgedrukt, kunnen echter weerstand oproepen en ongewild bijdragen aan een gespannen en vijandige sfeer op de werkplek.

Hoe ga je met humor om op je werkplek? Hoe vervul je je behoefte aan spel en plezier en houd je rekening met veiligheid en vertrouwen?

Stel jezelf deze vraag: “Wat is je primaire bedoeling achter het soort humor dat je op je werkplek gebruikt?” Is het uit spel en plezier?

Gebruik je het uit nervositeit of om te laten zien dat je er graag bij wilt horen of erkend wilt worden? Of is het iets anders?

Mijn gok is dat als ik humor gebruik vanuit een andere bedoeling, zoals mijn intentie om te verklaren, te bestraffen, te bekritiseren, of iemand met mijn humor onderuit te halen, ik eerder een onplezierige reactie bij anderen zal oproepen.”
--{Ike Lasater)

Een andere belangrijke vraag die je jezelf zou kunnen stellen is: Hoe wordt je humor opgepakt? Kunnen je collega’s je intentie oppikken en waarderen of ervaren ze iets heel anders?

Bewustwordingsoefening

Denk deze week eens aan een aantal grappige uitspraken die jij of je collega’s maakte. Gebruik de processen van zelfempathie en stille empathie om de intentie erachter te ontdekken. Welke behoeften denk je liggen eronder?

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback