Woorden die werken Tip 31

“Als je verwacht dat een ontmoeting ‘vervelend’ kan zijn, zijn er stappen die je kunt nemen om met de ander in contact te komen op een manier die tot grotere tevredenheid leidt."

Het is allemaal niet zo eenvoudig

Een vervelend gesprek

Ken jij ook die typische ‘vervelende gesprekken’ op je werk? Ontmoetingen die niemand echt leuk vindt maar die nu eenmaal ‘bij de baan horen’? Of misschien is het een gesprek waarvan je denkt dat je het ‘moet’ aangaan om een conflict aan te pakken dat echt van invloed is op de productiviteit?

Zou je dit soort gesprekken met wat meer vertrouwen tegemoet willen zien?.

Met drie eenvoudige stappen kun jij je op deze ontmoetingen voorbereiden:

Stap 1: Benoem je vijandbeeld

Zorg ervoor dat je openstaat voor een gesprek vol mogelijkheden door met behulp van Tips 29 en 30 te zorgen dat er geen vijandbeelden ontstaan

Stap 2: Bedenk wat je in Stap 1 hebt geleerd

Je zult waarschijnlijk bemerken dat je voordat je aan Stap 1 begon anders over de situatie denkt. Kun je nu onder woorden brengen wat je hebt ervaren, wat je geleerd hebt tijdens Stap 1?

Stap 3: Oefen het gesprek in een rollenspel

Als je je zorgen maakt dat je tijdens het gesprek geprikkeld raakt, oefen het dan met een goede vriend, vriendin of collega die je vertrouwd. Doorloop vooral je respons op een aantal potentiële dingen die je mogelijk zouden kunnen irriteren.

Bewustwordingsoefening

Sta je de komende tijd voor een moeilijk gesprek? Probeer dan eens de bovenstaande stappen uit. Als je het doet, vraag jezelf dan af hoe je vertrouwen of kalmte ten opzichte van het gesprek al is verschoven?

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback