Woorden die werken Tip 28

"Elke keer als je iemand bestempelt, beperk je zijn volledige menselijkheid en heb je de neiging vanuit dat beperkende beeld te communiceren.”

Wie zijn je vijanden op het werk?

Welk 'vijandbeeld' herken jij?

Je eerste gedachte zou kunnen zijn: “Ik heb helemaal geen vijanden. Ik kan met iedereen opschieten!

De uitdrukking vijandbeeld is ontleend aan Marshall B. Rosenberg, de grondlegger van Geweldloze Communicatie. Een vijandbeeld betekent dat je een moralistisch oordeel, diagnose of analyse van iemand anders of jezelf als een gedachte in je hoofd meedraagt.

 “Ze is incompetent.”, “Hij loop de kantjes ervan af!.” of zelfs “Ik heb het verknald!” zijn uitspraken die je menselijkheid en die van de ander in kwestie beperken. En zodra je dat label hebt toegekend, heb je de neiging om met de anderen vanuit dit beperkende beeld over hoe ze zijn te communiceren.

Stel, je denkt dat je teamleider een eikel is. Zolang je niet handelt volgens deze gedachte is het niet van belang, toch? Niet per se. Bedenk hoe dit label je beeldvorming beperkt over zijn of haar capaciteit of je interpretatie van wat hij of zij deed. Als je op de werkplek zelf ooit een label hebt toegewezen gekregen, herinner je je wellicht nog hoe beperkend dit label aanvoelde.

Onthoud, dat je gedachten invloed op je gevoelens hebben, die op hun beurt weer van invloed zijn op je wijze van spreken, de woorden die je kiest en de energie waarmee je ze uitspreekt.

Bewustwordingsoefening

Kies deze week een oordelende gedachte over jezelf of over iemand anders, zoals "Ik heb het verknald!" of "Dat mens is onmogelijk." Houd die gedachte in je achterhoofd en vraag jezelf af: ‘Welke behoefte probeer ik door deze gedachte te vervullen?

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback