Woorden die werken Tip 27

"Duidelijke verzoeken bevatten nadrukkelijk zo min mogelijk veronderstellingen." 

Pas op voor veronderstellingen

De juiste woorden

Bij het doen van verzoeken, wordt vaak taal gebruikt die veel veronderstellingen bevat en daardoor veel dubbelzinnigheid. Zo zou je teamleider tegen je kunnen zeggen: “Hou me op de hoogte!”, met betrekking tot een project waar je zojuist verslag van uit hebt gebracht. Maar wat vraagt ze nou precies van je?

Je teamleider zou kunnen bedoelen dat je haar op de hoogte stelt van eventuele wijzigingen in het plan, maar je mag aannemen dat ze bedoelt dat je haar elke dag e-mailt met je vorderingen. Deze dubbelzinnigheid kan tot conflicten leiden, simpelweg omdat wat er gezegd wordt, niet zo duidelijk is als het zou kunnen zijn.

Heb je ooit op je werkplek iets gewild en het zelfs met je collega’s besproken, zonder het verzoek daadwerkelijk te formuleren? Als je het vermoeden hebt of hoort dat iemand een verzoek probeert te doen en je wilt zekerheid en duidelijkheid hierover, probeer dan of je aan hem of haar terug kunt geven wat je vermoedt dat ze willen vragen. Doe dat door het te vertalen naar realistische en uitvoerbare actietaal in de tegenwoordige tijd.

Op deze manier vergroot je de kans dat je je eigen behoefte vervult én die van anderen door een duidelijke en heldere communicatie.

Bewustwordingsoefening

Luister deze week aandachtig naar de verzoeken achter eenvoudige of vage uitspraken van je collega’s of je teamleider. Probeer dan te weerspiegelen wat je hebt gehoord om meer helderheid tussen jullie te creëren

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback