Woorden die werken Tip 25

"We weten allemaal dat het leven de best voorbereide plannen in de weg kan staan." 

Verzoeken doen in de tegenwoordige tijd

Conflicten voorkomen

Zorg je dat het rapport vrijdagmiddag af is.”, of “Maak met die cliënt voor het eind van de maand een lunchafspraak.” klinken als redelijke verzoeken.

Toch kunnen zich allerlei situaties voordoen die je hinderen je oorspronkelijke intentie na te komen: b.v. een ongeluk, een familieaangelegenheid of een andere gebeurtenis. Als je dit letterlijk neemt dan vraag je aan iemand of laat iemand beloven dat het rapport op vrijdag om 17 uur aan je afgeleverd wordt. Je vraagt om een toezegging die je collega fysiek niet kan garanderen.

In plaats daarvan kun je je verzoek in de tegenwoordige tijd doen en vragen of hij nú bereid is om iets in de toekomst te willen doen. “Ben je nu bereid om mij voor vrijdagmiddag 17 uur het rapport te sturen?” Dit subtiele onderscheid geeft veel meer duidelijkheid over dat, wat je op dit moment van iemand vraagt en creëert ruimte voor de ander om er mee in te stemmen. Deze manier van formuleren kan je helpen om conflicten te voorkomen omdat je afspraken helder en duidelijk zijn

Bewustwordingsoefening

Denk aan een recent verzoek dat je aan iemand hebt gedaan. Wat zou je mogelijk kunnen veranderen zodat het in de tegenwoordige tijd, uitvoerbaar en in actietaal is geformuleerd?

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback