Woorden die werken Tip 24

"Als je een verzoek wilt doen, komt dat meestal voort omdat je merkt dat iemand iets doet wat je niet wilt."  

Introductie van actietaal

Actietaal

Het formuleren van een verzoek in actietaal betekent dat je zegt wat je wel wilt, in tegenstelling tot dat wat je niet wilt.

Als je overweegt een verzoek te doen doe je dit meestal omdat je merkt dat iemand iets doet wat je niet wilt. Jij en je collega krijgen bijvoorbeeld een woordenwisseling en je collega spreekt harder dan je zou willen.

Je eerste reactie zou kunnen zijn, “Wil je alsjeblieft niet zo hard praten!” Dit is opnieuw een voorbeeld van wat je niet wilt; ‘hard praten’.

Wat zou je in dit geval wel willen? Misschien iets in de zin van: “Ben je bereid om net zo hard te willen praten als ik.” of “Ben je bereid nu even naar me te willen luisteren.

Als je merkt dat je verzoek omschrijft wat je niet wilt, neem dan even de tijd om het te vertalen naar wat je wel wilt.

Bewustwordingsoefening

Bekijk de komende week eens hoe je je verzoeken naar je collega’s formuleert. Zijn deze gericht op wat je niet wilt of wat je wel wilt bereiken? Hoe zou je je verzoek in actietaal kunnen herformuleren?

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback