Woorden die werken Tip 23

"Als je helderheid hebt over wat je wilt vragen, dan kun je dat meestal in een paar woorden doen."

Een uitvoerbaar verzoek doen

Een helder verzoek

In de vorige tip werd aandacht besteed aan de eerste component van een helder verzoek dat uitvoerbaar is. Een uitvoerbaar verzoek doen lijkt eenvoudig genoeg, totdat je je realiseert hoe vaak je verzoeken niet uitvoerbaar zijn.

Een manager die tegen een medewerker zegt: “Je moet de dingen niet zo persoonlijk opvatten!” klinkt oppervlakkig als een redelijk verzoek, maar het is niet uitvoerbaar. Dit verzoek laat een cruciaal stukje informatie weg; op welk specifiek gedrag doelt de manager dat zijn behoefte zou kunnen vervullen?

Zelfs als je verzoek aan bovenstaande richtlijnen voldoet kan je intentie, ook al gebruik je exact dezelfde woorden, het verschil uitmaken of je verzoek als zodanig ontvangen wordt of als eis. Doch, als je iemand iets vraagt vanuit ‘eisende energie’, doe je ongeacht de woorden die je gebruikt geen verzoek.

Onderscheid maken tussen een vage vraag en een helder uitvoerbaar verzoek kan het verschil zijn tussen aanhoudende frustratie en daadwerkelijk krijgen wat je nodig hebt.

Bewustwordingsoefening

Let in de komende week eens op de verzoeken die je doet. Zijn ze daadwerkelijk uitvoerbaar? Zo niet, hoe zou je je verzoek kunnen herformuleren zodat het wel uitvoerbaar is?

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback