Woorden die werken Tip 22

"Hoe je woorden zullen worden ontvangen kun je niet bepalen, wel je intentie, je daden en wat je zegt en doet." 

De anatomie van heldere verzoeken

Het fundamentele onderscheid

De vorige tip belichtte het onderscheid tussen vage ‘wensen’ en heldere verzoeken om je te helpen de ondersteuning en medewerking te krijgen waar je om vraagt.

Heldere verzoeken zijn

  • uitvoerbaar
  • in de tegenwoordige tijd
  • en vervat in ‘actie-taal’

Het fundamentele onderscheid dat inherent is aan verzoeken in Geweldloze Communicatie is dat het geen eisen zijn

en dat betekent dat ze niet begeleidt worden door fysieke dreigingen of emotionele gevolgen,  indien aan het verzoek niet wordt voldaan.

Zelfs als je verzoek aan bovenstaande richtlijnen voldoet kan je intentie, ook al gebruik je exact dezelfde woorden, het verschil uitmaken of je verzoek als zodanig ontvangen wordt of als eis. Doch, als je iemand iets vraagt vanuit ‘eisende energie’, doe je ongeacht de woorden die je gebruikt geen verzoek.

Onderscheid maken tussen een vage vraag en een helder uitvoerbaar verzoek kan het verschil zijn tussen aanhoudende frustratie en daadwerkelijk krijgen wat je nodig hebt.

Bewustwordingsoefening

Denk eens aan een recent verzoek aan een collega. Vraag jezelf wat de bedoeling was achter dit verzoek. Denk je dat je collega deze bedoeling begreep toe je het verzoek deed. Waarom wel of waarom niet?

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback