Woorden die werken Tip 21

"Hoe meer duidelijkheid ik krijg over mijn behoeften, hoe duidelijker mijn verzoeken worden en hoe duidelijker anderen hierop kunnen reageren."  

Duidelijkheid creëren, helderheid ontvangen

Frustratie ontstijgen

Ben je ook wel eens gefrustreerd omdat je collega niet doet wat je van hem hebt gevraagd?

Terwijl je denkt dat je een helder verzoek hebt gedaan en erover nadenkt, blijkt in veel situaties dat je eigenlijk om helemaal niets gevraagd hebt.

Een veel voorkomend patroon dat je vermogen belemmert om een duidelijk verzoek te doen, is dat je het verschil niet herkent tussen een brede, algemene wensdroom naar iets anders of beters en een specifieke uitvoerbare concrete actie waardoor men je kan ondersteunen bij het vervullen van die droom.

Wanneer je een vraag als een verzoek uit, dan staat de communicatie open voor een brede interpretatie. Een collega kan je vraag als een algemene mededeling horen en er vervolgens niets mee doen. Een andere collega zou er een verzoek in kunnen horen en in actie komen, maar het blijkt niet de actie te zijn die je in gedachten had. Je reactie op beiden zou wellicht een oordeel kunnen zijn, in de zin van: "Niemand hier neemt mij serieus." of "Dit team is zo weinig coöperatief!"

Onderscheid maken tussen een vage vraag en een helder uitvoerbaar verzoek kan het verschil zijn tussen aanhoudende frustratie en daadwerkelijk krijgen wat je nodig hebt.

Bewustwordingsoefening

Let deze week eens op hoe je je verzoeken formuleert. Zijn ze uitvoerbaar? Of lijken ze meer op een algemene wens? Hoe zou je deze ‘wens’ kunnen vertalen naar een helder verzoek.

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback