Woorden die werken Tip 19

“Het beste wat ik soms op de werkplek kan doen is mezelf terug te trekken uit een verhit gesprek om mezelf empathie te geven en me weer met mijn behoeften te verbinden." 

Neem de tijd die je nodig hebt

Een time-out nemen

Wanneer je niet in verbinding staat met je intentie tot compassie en getriggerd raakt, is het soms het beste je even terug te trekken. De manier waarop jij jezelf die ruimte geeft helpt je te voorkomen dat je anderen op hun beurt weer triggert.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je tijdens een gesprek met een collega geprikkeld raakt, kies dan met een helder verzoek voor een korte onderbreking en neem je verantwoordelijkheid. Licht toe dat je een paar minuten de tijd neemt om aandacht te geven aan wat er met je gebeurd en dat je later terug zult komen om het gesprek voort te zetten.

Je kunt ook zeggen: “Ik ga even naar het toilet.”, als je vermoedt dat je keuze om jezelf kort terug te trekken niet zo opgepakt wordt als je graag zou willen of niet geschikt is voor de situatie (b.v. tijdens een bespreking of vergadering).

Door deze time out kies je feitelijk voor een ‘time in’ om jezelf empathie te geven en je weer te verbinden met je intentie tot compassie en mededogen.

Bewustwordingsoefening

Sta deze week eens stil bij de mogelijkheden die je hebt om als het nodig is voor een ‘time in’ te kiezen. Als de gelegenheid zich deze week al voor doet, haal dan diep adem en pas zelfempathie en of stille empathie toe om je weer bewust te worden van je gevoelens, behoeften en je intentie

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback