Woorden die werken Tip 18

"Zonder oefening is het onwaarschijnlijk dat je intentie om verbindend met anderen te communiceren ooit zal lukken." 

Wat is je intentie?

Nieuwe kennis

Het leren van nieuwe communicatievaardigheden kan je nieuwe kennis opleveren en wellicht zorgen voor een toekomstige positievere relatie met je collega’s.

Je kunt in sommige gevallen echter zo enthousiast geraken over de mogelijkheid van een positievere interactie dat je denkt dat Geweldloze Communicatie hiervoor het enige instrument is. Je probeert je collega’s je nieuwe vaardigheden over te stulpen, raakt hierbij de verbinding kwijt met je oorspronkelijke bedoeling en vervalt in oordelen: “Als mijn collega’s het gewoon zouden doen zoals het hoort, zouden we dit conflict nu niet hebben.”

Terwijl je je Geweldloze Communicatie vaardigheden oefent, is het belangrijk als je jezelf telkens weer aan je intentie herinnert. Anders loop je het risico dat je je nieuwe vaardigheden gebruikt vanuit frustratie, verdediging, aanval, oordeel of superioriteit in plaats van je verlangen naar een betere verbinding met en voor iedereen.

Behalve dat je werkbare oefenovereenkomsten maakt is het ook noodzakelijk om je intentie, dat je Geweldloze Communicatie wilt leren, op papier te zetent. Wat hoop je te bereiken met het verwerven van de nieuwe vaardigheden en het ontwikkelen van meer compassie?

Bewustwordingsoefening

Denk deze week eens na over je intentie om Geweldloze Communicatie op je werkplek te gaan gebruiken. Schrijf je intentie op en draag die bij je zodat je je er telkens bij het oefenen er weer aan kunt herinneren

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback