Woorden die werken Tip 17

"De tegenwoordigheid van geest hebben om hulp te vragen en een afspraak te maken over onbewust gedrag, kan je helpen je van dat gedrag bewust te worden." 

Verantwoordelijkheid zien en nemen

Verantwoordelijkheid nemen

Een tweede soort oefenovereenkomst die in de praktijk goed werkt, wordt een verantwoordelijkheidsovereenkomst genoemd.

Deze overeenkomst is gebaseerd op het feit dat – terwijl je probeert om een nieuwe reeks waarden en vaardigheden in je leven te integreren, de realiteit is dat je waarschijnlijk tijdens verhitte momenten weer geprikkeld wordt en in je oude gebruikelijke patronen vervalt. Je maakt een verantwoordelijkheidsafspraak met mensen om ze aan te moedigen je aan te spreken als ze zien dat je je anders gedraagt als dat je graag wilt en hebt afgesproken.

Als het je leerbehoefte ten goede komt kun je deze overeenkomst samen met je oefenpartner op papier zetten.

Wees specifiek over het antwoord dat je van je oefenpartner wilt horen, als deze je op je gedrag aanspreekt. Denk na over een vraag die ze kunnen stellen of een reactie die ze kunnen geven, die jou het minst waarschijnlijk nog verder zal prikkelen (zoals b.v. “Dat is een oordeel!”). Zet het vervolgens op papier en wees bereid om de overeenkomst aan te passen naarmate je er meer ervaring mee opdoet.

Bedenk dat de verantwoordelijkheidsovereenkomst bedoeld is om je bij je leerproces te ondersteunen en niet als een test om te kijken of je nakomt wat oorspronkelijk is afgesproken.

Bewustwordingsoefening

Denk aan een gedrag dat je probeert te veranderen. Met wie zou je een verantwoordelijkheidsafspraak willen sluiten om je te helpen dit gedrag te veranderen?. Wat is de specifieke vraag of reactie die je zou willen horen?

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback