Woorden die werken Tip 16

"In de meeste situaties zal ik de kans vergroten om te ontvangen wat ik nodig heb, als ik erom vraag." 

Faalangst onnodig

Een (oefen)overeenkomst afsluiten

In de vorig tip werd gesproken over je opties om Geweldloze Communicatie te oefenen met iemand uit je binnenste cirkel, iemand van je intieme relaties die jou heel goed kent. De tip benadrukte ook het belang om een overeenkomst met je oefenpartner te maken om je te verzekeren van zijn of haar instemming.

Stel dat je thuis met een van je familieleden de trainingscycluszin aan het oefenen bent. Zonder verbinding met je intentie om oprecht te willen leren, zou je huichelachtig over kunnen komen omdat je woorden stijfjes en geforceerd klinken of omdat je ‘oude zelf’ en ‘nieuwe zelf’ zich in een conflict bevinden.

Een oefenafspraak die in de praktijk goed werkt wordt een bewustwordingsafspraak genoemd. Bij deze afspraak vraag je je oefenpartner of hij of zij instemt om je te willen ondersteunen helderheid te creëren bij de belangrijkste onderscheidingen  binnen het vierledige Geweldloze Communicatie proces:

  1. Waarneming versus oordelen
  2. Gevoelens versus gedachten vermomd als gevoelens
  3. Behoeften versus strategieën en
  4. Verzoeken versus eisen.

Als je bijvoorbeeld met je oefenpartner bespreekt hoe je werkdag was, kan deze jou telkens eraan herinneren je verhaal in waarnemingen, gevoelens, behoeften en verzoeken te vertellen.

Bewustwordingsoefening

Met wie in je binnenste cirkel zou je een bewustwordingsafspraak kunnen sluiten? Bedenk eens hoe je die overeenkomst zou kunnen formuleren en probeer het deze week met hen uit

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback