Woorden die werken Tip 15

"De sleutel tot het doorlopen van een leercyclus en het opbouwen van vertrouwen is oefenen." 

Spreekvaardigheid opbouwen

De sleutel

Terwijl je een nieuwe manier van communiceren leert gebruiken, zullen mensen die je kennen dit opmerken en zich misschien afvragen wat je ertoe heeft bewogen om dit te doen. Ze zouden je zelfs kunnen vragen “Waarom praat je zo raar?” De nieuwsgierigheid of zelfs het oordeel van de mensen in je omgeving kunnen al voldoende zijn om je te laten dichtklappen en om je in verlegenheid te brengen.

Het verbaal oefenen van Geweldloze Communicatie is een belangrijk onderdeel van het leerproces. Het vinden van een betrouwbare oefenpartner is de sleutel tot veilig en zelfverzekerd oefenen. De beste plaats om een oefenpartner te vinden is in je binnenste of buitenste cirkel.

  • De binnenste cirkel bestaat uit mensen die het dichtst bij je staan, zoals je partner, medestudenten, familieleden of collega’s waarmee je een hechte relatie hebt.

 

  • In de buitenste cirkel bevinden zich de mensen waarmee je geen relatie hebt, die jou niet kennen en waarmee je incidenteel communiceert zoals een verkoper, een taxichauffeur, een koerier, een callcenter medewerker of anderen die je in je dagelijks leven tegenkomt.

Als je een oefenpartner kiest uit je binnenste cirkel is het heel belangrijk om vooraf zijn of haar medewerking te vragen, zodat je weet dat je zonder vrees of  oordeel  kunt struikelen.

Je zou bijvoorbeeld een mondelinge overeenkomst met hem of haar kunnen sluiten door te zeggen: “Ik ben geïnteresseerd geraakt in Geweldloze Communicatie en ben er net mee begonnen. Dat betekent dat ik sommige dingen op een iets andere manier ga zeggen dan voorheen. Als je je op enig moment hierbij niet op je gemak voelt of als je het niet leuk vindt wat ik bedoel, dan zou ik het op prijs stellen als je me dit meteen laat weten, zodat we hierop kunnen inspelen.

Door zo’n overeenkomst ontstaat er voor jou een veilige plek om in openheid, zonder angst voor kritiek te oefenen en om van je oefenmaatje rechtstreeks waardevolle feedback te ontvangen.

Bewustwordingsoefening

Denk in de komende week eens aan iemand in je binnenste cirkel waarmee je een oefenafspraak zou kunnen maken en oefen meteen ook hoe je dit verzoek zou kunnen formuleren.

Deel deze tip met je vrienden

Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback