Woorden die werken Tip 10

Feedback versus kritiek

"Jij loopt de kantjes eraf."

"Wanneer ik mij met de behoefte verbindt die niet vervuld werd, weet ik dat ik verbonden ben met de behoefte die ik wilde vervullen en mijn geest zoekt dan naar strategieën om die te vervullen."Ike Lasater

Heb jij ooit feedback van een collega of teamleider gekregen die ongeveer zo klonk:

 • “Hij is moeilijk in de omgang.”
 • “Ze is geen teamspeler.”
 • “Niemand vindt het leuk om met hem te werken omdat hij zo slecht communiceert.”
 • “Jij loopt de kantjes eraf.”

  Het is geen verrassing dat deze vorm van feedback meestal niet tot een ander gedrag leidt. Integendeel! Meestal blijf je vaak gewoon hangen in boosheid, frustratie, teleurstelling of verwijt.

  Als je een gesprek of ontmoeting met een ander hebt gehad wat niet verliep zoals je het graag had gewild, raak dan niet verstrikt in soortgelijke opmerkingen over jezelf. Rouw in plaats daarvan om het voorval door zelfempathie te gebruiken.

  Dit helpt je om terug te keren van vruchteloos zelfverwijt naar de leercyclus.

  Je kunt het rouwproces oefenen in afwezigheid van je collega,  hetzij in je hoofd of met steun van een vriend(in) of maatje. Als je merkt dat de ontmoeting niet prettig verliep, begin dan meteen met het waarnemen van je reactie, de gevoelens die de ontmoeting in je opriep en de niet vervulde behoeften.

  Als je jezelf wilt bevrijden van labelen en veroordelingen, dan is je eerste stap te stoppen met jezelf te veroordelen.

  Bewustwordingsoefening

  Word je deze week eens bewuster van de momenten waarop je vervalt in zelfkritiek of als een opmerking van een collega tijdens een ontmoeting je heeft geraakt. Word nieuwsgierig hoe je voorbij dit oordeel zou kunnen komen door in het rouwproces te stappen.

  Voel je vrij om een reactie te sturen op de Tip in het algemeen of op de Bewustwordingsoefening in het bijzonder. In beide gevallen ontvang je een reactie en feedback