Conflict of verbinding? Nep gevoelens

Harald Borjans Conflict of Verbinding Leave a Comment

Conflict of verbinding?
Werkelijke gevoelens versus nep gevoelens

Hoe je werkelijke gevoelens en 'nep-gevoelens' van elkaar kunt onderscheiden.
conflict-of-verbinding-nep-gevoelens
Als ik naar iemand luister, volledig en aandachtig, dan luister ik niet alleen naar de woorden, maar ook naar het gevoel dat ik erbij ervaar, naar het geheel, niet naar een gedeelte.
J. Krishnamurti

De taal van gevoelens

De meesten van ons hebben nooit geleerd om de taal van gevoelens vloeiend te spreken. In plaats daarvan maken we gebruik van nep-gevoelens, gedachten en evaluaties vermomd als gevoelens. Deze nep- of misleidende gevoelens kun je zien als een laag van gedachten en evaluaties. Om bij het werkelijke gevoel of de gevoelens te komen die eronder verscholen liggen is het heel vaak noodzakelijk om door deze laag heen te gaan.

Terwijl je dit leest, kun je je afvragen: "Hoe kan iets dat zo persoonlijk als een gevoel is ooit misleidend zijn?" De nep-gevoelens waarover ik praat zijn bijvoeglijke naamwoorden die in eerste instantie misschien als gevoelens klinken, in feite zijn het gedachten en evaluaties over wat de spreker in zichzelf  - of buiten zichzelf waarneemt.

Het onderscheid tussen gevoel en nep-gevoel

Stel dat een vriendin je bijvoorbeeld vertelt dat zij zich bedreigd voelt. Die zin vertelt je iets over de situatie waarin ze zich bevindt. Er dreigt mogelijk gevaar en je wilt de woorden van je vriendin serieus nemen. Het woord bedreigd behoort tot de categorie nep-gevoelens omdat het je niets vertelt over de interne emoties van je vriendin. Wat ze eigenlijk van binnen voelt zou een combinatie van angst, verdriet, paniek en angst kunnen zijn. Het onderscheid kennen tussen gevoel en nep-gevoel is belangrijk, omdat je op een andere manier op haar angst zult reageren dan op haar gevoel van bedreiging (In het eerste geval zou je veel empathie tonen om met aandacht voor haar aanwezig te zijn. In het tweede geval zou je er voor kunnen kiezen om haar te helpen om naar een veilige plaats te gaan en haar ondersteunen om contact op te nemen met overheid of politie.)

Enkele voorbeelden

Voorbeelden van nep-gevoelens

verlaten, aangevallen, verraden, vergeten, mishandeld, onbegrepen, als-vanzelfsprekend-gezien-worden.

Voorbeelden van gevoelens

gefrustreerd, bedroefd, bang, overweldigd, rustig, speels, aanhankelijk, geïnteresseerd, vreugdevol.

In een conflictsituatie is het essentieel om gevoelens van nep-gevoelens te scheiden. Niet alleen omdat je op beiden anders reageert, maar ook omdat de taal van nep-gevoelens vaak een belemmering is voor het oplossen van een conflict.

Nep-gevoelens camoufleren werkelijke gevoelens

Ik voel me misbruikt.” of “Ik voel me niet begrepen.” zijn een paar voorbeelden van nep-gevoelens. Nogmaals, ik keur deze uitspraken niet af door ze ‘nep’ te noemen. Maar ik wil benadrukken dat het in feite evaluaties zijn. Als iemand zegt: "Ik voel me in de steek gelaten.", zegt hij eigenlijk: "Iemand heeft mij verlaten." Als luisteraar zou je empathie kunnen gebruiken om naar de werkelijke gevoelens van de ander te informeren. Het kan zijn dat hij verdriet, angst of pijn voelt; of een combinatie ervan.

Nep-gevoelens camoufleren vaak twee of meer werkelijke gevoelens en het zijn deze gevoelens die daadwerkelijk inzichten leveren over wat de volgende stap is in het oplossen van een conflict.

Vanuit grammaticaal oogpunt beschrijven gevoelswoorden een staat van zijn, die volgt op het besef dat je fundamentele menselijke behoeften wel of niet vervuld zijn. Als je zegt dat jij je blij, verdrietig, nerveus of opgewonden voelt, beschrijf je een lichamelijke sensatie of een neurochemische reactie die afkomstig is van binnenuit. Een gevoelswoord bevat geen verwijzing naar iets dat jou door iemand anders wordt aangedaan. Het beschrijft uitsluitend wat zich op een bepaald moment binnenin jou afspeelt.

Zin in een korte oefening?

Denk eens aan een situatie waarin jij of iemand anders gevoelens beschreef. Waren het werkelijke of nep-gevoelens?
Klik op de button om een lijst met woorden voor gevoelens en nep-gevoelens  te downloaden die je ondersteunen je gevoelens te benoemen. Je zult verbaasd zijn hoeveel woorden voor gevoelens er bestaan. Veel plezier ermee!
Lijst met woorden voor gevoelens
Deel dit bericht met je vrienden:

Ben je nieuwsgierig naar meer inspirerende tips?

Meld je aan om wekelijks inspirerende communicatie tips te ontvangen en draag bij aan je eigen welzijn en aan het welzijn van anderen.

Je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden of je voorkeuren wijzigen.We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *