Conflict of verbinding? Gevoelens uiten

Harald Borjans Conflict of Verbinding Leave a Comment

Conflict of verbinding?
Gevoelens uiten

Hoe gevoelens belangrijke informatie transporteren, voor een betere verstandhouding met jezelf en anderen.
conflict-of-verbiniding-nep-gevoelens
Als ik naar iemand luister, volledig en aandachtig, dan luister ik niet alleen naar de woorden, maar ook naar het gevoel dat ik erbij ervaar, naar het geheel, niet naar een gedeelte.
J. Krishnamurti

Het verhaal vooraf

Fleur glimlachte toen ze het geluid van de auto van haar zoon herkende toen deze de oprijlaan opreed. Ben had onlangs zijn eerste vaste aanstelling als leerkracht in het voortgezet onderwijs gekregen en had ook zijn eigen flat betrokken. Maar hij en zijn moeder hielden hun traditionele dinsdag-taco-dag-traditie trouw in ere.

"En, hoe gaat het met de favoriete docent van school?" riep Fleur toen Ben de keuken binnen kwam. Ben lachte, maar zonder zijn gebruikelijke opgewektheid. Terwijl hij de guacamole begon klaar te maken, bespeurde Fleur een teken van neerslachtigheid in haar zoon’s lichaamshouding.

"Zeg Ben, ik ben benieuwd naar wat er met je aan de hand is. Had je een zware dag?”

"Oh, ma. Het zakt wel weer. Ik had alleen een probleem met een jongen die het nodig vond om me voor de hele klas 2e jaars Engels uit te dagen." Ben schudde zijn hoofd.

"Uit te dagen, hoe? Wat gebeurde er?"

"Het had niet eens zo'n punt hoeven te zijn. De jongen gedroeg zich vreemd in de klas – hij sloot zich af en maakte tussendoor opmerkingen, en zo. Dus vroeg ik hem om vooraan te komen zitten. Hij liep heel langzaam naar voren, om me te laten zien dat hij dat niet leuk vond. Toen ging hij zitten en deed zijn oortjes vlug in."

Fleur keek een fractie van een seconde verward. "Ik dacht even dat je ‘oortjes’ zei. Je bedoelt dat hij zo’n klein oordopje in zijn oren deed die alle kinderen gebruiken om naar muziek te luisteren?"

"Naar muziek luisteren of mensen negeren waar ze niet mee willen omgaan, ja. Deze jongen kwam naar voren en zette exact op het moment dat ik begon te praten zijn oortjes in. Het was belachelijk. Natuurlijk begonnen alle andere leerlingen te lachen. En ik werd boos.”

"Je werd boos?"

"Ja, en ik had het gewoon beter kunnen aanpakken. Maar het was een lange dag geweest en ik voelde me zo respectloos behandeld. Ik voelde me alsof deze jongen me probeerde te ondermijnen."

"Je voelde je in verlegenheid gebracht?"

"Ja, in verlegenheid gebracht. En verrast dat dingen zo snel bergafwaarts kunnen gaan." Ben zuchtte en glimlachte mat." Op een dag als deze vraag ik mij af of ik wel in het onderwijs thuis hoor."

Hoe gaat het met jou?

"Hoe gaat het?" Die vraag stel je en beantwoord je waarschijnlijk meerdere malen per dag. "Goed," zeg je dan. "Het gaat goed met me." Het antwoord floept er zonder veel nadenken uit: "Met-mij-gaat-het-goed-hoe-gaat-het-met-jou?

De begroeting "Hoe gaat het met jou?" lijkt een beetje op een onzinnig ritueel, vooral als niemand blijkbaar echt naar het antwoord luistert. Maar de vraag is bedoeld om erkenning en betrokkenheid te tonen, zelfs tussen vreemden. Het toont het belang van gevoelens als instrument voor verbinding. Informeren naar zijn innerlijke staat - of het oppikken van non-verbale signalen - is de snelste manier om inzicht te krijgen in iemands gevoelsleven.

Gevoelens transporteren belangrijke informatie. Cultuur-overschrijdende onderzoekers, als Paul Ekman, hebben een klein aantal gevoelens geïdentificeerd die kunnen worden overgebracht door middel van menselijke gelaatsuitdrukkingen die voor iedereen herkenbaar zijn. De  lijst bevat uitingen van geluk, verdriet, woede, verbazing, afschuw, angst en minachting. Maar hoe zit het met de andere soorten gevoelens? We hebben heel veel verschillende woorden om gevoelens te beschrijven en ze verschijnen in veel meer varianten dan de korte lijst hierboven.

Sommige gevoelswoorden proberen lichamelijke sensaties te beschrijven of benoemen de fysieke toestand van het lichaam, die ontstaat door de afgifte van neurotransmitters en hormonen. Het toekennen van taal aan dit interne, fysiologische verschijnsel is de enige manier om de kloof tussen jezelf en anderen te overbruggen. Door gevoelens te uiten kan een ander deze met de eigen ervaringen in soortgelijke situaties vergelijken waardoor een empathische respons mogelijk is.

Gevoelens zijn onthullend

Gevoelens onthullen ook of je universele menselijke behoeften vervuld worden. Maar die informatie kun je gemakkelijk verbergen, zelfs voor jezelf (als je je niet bewust bent van de intensiteit en de plaats van je gevoelens in je lichaam). Als je weet hoe je gevoelens herkent en hoe je er met anderen over praat levert je dat een scala aan voordelen op. Zo kan het tot innerlijke rust leiden doordat jij je gevoelens kent en uitspreekt waardoor je in staat bent om een hechtere verbinding te maken met andere mensen in je leven.

Zin in een korte oefening?

Wat voel je nu, op dit moment? Schrijf tenminste twee bijvoeglijke naamwoorden op als antwoord op deze vraag.
Klik op de button om een lijst met woorden voor gevoelens te downloaden die je ondersteunen je gevoelens te benoemen. Je zult verbaasd zijn hoeveel woorden voor gevoelens er bestaan. Veel plezier ermee!
Lijst met woorden voor gevoelens
Deel dit bericht met je vrienden:

Ben je nieuwsgierig naar meer inspirerende tips?

Meld je aan om wekelijks inspirerende communicatie tips te ontvangen en draag bij aan je eigen welzijn en aan het welzijn van anderen.

Je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden of je voorkeuren wijzigen.We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *