Conflict of verbinding? Gevoelens in een conflictsituatie

Harald Borjans Conflict of Verbinding Leave a Comment

Conflict of verbinding?
Werkelijke gevoelens versus nep gevoelens

Gevoelens in een conflictsituatie. Gevoelens kunnen als een teken van zwakte worden gezien.
conflict-of-verbinding-gevoelens-in-een-conflictsituatie

Tijdens een conflict

Tijdens een conflict zijn mensen vaak terughoudend in het tonen van emoties. Gevoelens tonen kan als een teken van zwakte worden gezien of als iets dat kost wat kost vermeden dient te worden. Onze cultuur versterkt de vooronderstelling dat het delen van gevoelens riskant is. In bepaalde situaties wordt het tonen van emoties als onvolwassen, amateuristisch, of onredelijk gezien. Vanuit deze optiek bekeken kan degene die huilt of wiens stem breekt tijdens een ruzie een sociale ongelijkheid ervaren. Aangeven dat je overstuur bent of pijn hebt, kan anderen die van deze emoties schrikken, uitnodigen tot intimidatie of buitensluiten.

Gevoelens verbergen

Aanleren om je gevoelens te verbergen kan een goede keuze lijken, vooral als je in conflict bent met iemand die je goed kent. Maar deze strategie kent ook een groot nadeel. Als je sterke gevoelens hebt die je niet toont, zul je bijna altijd als behoedzaam en defensief overkomen. Als je probeert te verbergen dat je je gekwetst, onzeker, bang of onveilig voelt, is de kans groot dat andere mensen dit als agressief, arrogant, afstandelijk of neerbuigend zullen ervaren.

De valkuil: nep-gevoelens tonen

Als jij je in een situatie bevindt waarin je emotioneel terughoudend bent en jezelf wilt beschermen, komt het zeer vaak voor dat je gevoelens vervangt door evaluaties. Het uitspreken van deze nep-gevoelens kan een verbinding abrupt verbreken, zelfs als je van plan was om een verbinding tot stand brengen.

Wellicht herinner jij je een vergadering waarin je iemand hoort zeggen: "Ik voel me gekleineerd." of "Ik voel me genegeerd." Het effect is in de ruimte meteen merkbaar doordat de hartslag van mensen versnelt en hun ademhaling oppervlakkiger wordt. Je zult zien dat mensen zich letterlijk terugtrekken en zich indekken met zelf beschermende lichaamstaal. In ieder geval voor tenminste een moment zullen zij minder ontvankelijk zijn en minder open zijn voor anderen. Dit gebeurt innerlijk zeker bij degene die aangesproken wordt, degene die impliciet voor de groep bekritiseerd wordt, en ook bij de spreker die in contact staat met een nep-gevoel in plaats van een gevoel. Het is moeilijk om de schadelijke kracht van nep-gevoelens te overdrijven. Omdat de mensen om je heen ze als oordelen horen, gieten nep-gevoelens alleen maar meer olie op het vuur van een conflict.

Gevoelens onderdrukken

Als je je gevoelens onderdrukt kan dit je vecht-vlucht-verstijf-reactie stimuleren. Die vecht-vlucht-verstijf-reactie is ook nog eens erg besmettelijk. De spanning die je voelt zal door anderen worden opgepakt en ze zullen waarschijnlijk op dezelfde manier reageren, zonder zelf te begrijpen waarom.

Hoewel het misschien in strijd lijkt met je intuïtie, beschik je in een conflict over veel meer kracht als je in staat bent om een zuiver gevoel te onthullen. Dit kan verrassend veel tederheid en verbinding creëren tussen mensen terwijl ze slechts enkele minuten daarvoor nog in een conflict verwikkeld waren. Als je bewust bent van wat je voelt en laat zien dat je hiervoor ook de verantwoordelijkheid neemt, zullen andere mensen milder worden en met je delen wat ze herkennen in hun eigen leven. Jullie zullen beiden meer keuze hebben voor een respons en samen in de richting van een oplossing gaan.

Wat denk je zou in het conflict anders zijn verlopen als je geweten had welke gevoelens je had en deze zou hebben uitgesproken?

Zin in een korte oefening?

Denk eens aan een recent conflict en hoe je je tijdens het conflict voelde. Bekijk de lijst met gevoelens om werkelijke gevoelens te vinden die overeenstemmen met je interne ervaring.
Klik op de button om een lijst met woorden voor gevoelens en nep-gevoelens  te downloaden die je ondersteunen je gevoelens te benoemen. Je zult verbaasd zijn hoeveel woorden voor gevoelens er bestaan. Veel plezier ermee!
Lijst met woorden voor gevoelens
Deel dit bericht met je vrienden:

Ben je nieuwsgierig naar meer inspirerende tips?

Meld je aan om wekelijks inspirerende communicatie tips te ontvangen en draag bij aan je eigen welzijn en aan het welzijn van anderen.

Je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden of je voorkeuren wijzigen.We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *