Conflict of verbinding? Anderen ondersteunen

Harald Borjans Conflict of Verbinding Leave a Comment

Conflict of verbinding?
Anderen ondersteunen

Heb je ooit een beroep gedaan op een goede vriend om in vertrouwen je hart te luchten?
conflict-of-verbinding-anderen-ondersteunen

Anderen ondersteunen waarnemingen te doen

Wellicht is er iemand in je leven waarvan je weet dat hij of zij onvoorwaardelijk naar je luistert. Je kunt je bij hem of haar beklagen zonder bang te zijn dat hij of zij afhaakt of jou niet meer leuk zal vinden.

Ook jij zou op jouw beurt voor een ander zo’n luisterend oor kunnen bieden. Misschien heb je een vriend(in) of meerdere vrienden die weten dat ze een beroep op je kunnen doen als ze echt boos of gefrustreerd zijn.

Een ander troosten, maar hoe doe je dat?

Die vriend(in) te zijn die luistert, kan je voldoening geven en je soms ook ontmoedigen. Je wilt de ander troost bieden, maar hoe doe je dat? Luister je gewoon aandachtig of spreek je je verontwaardiging uit over wat je vriend(in) momenteel doormaakt? Wat als je de indruk hebt dat je vriend(in) slechts een deel van de werkelijkheid ziet? Hoe kun je hem of haar dan het best ondersteunen?

Zorgvuldig gebruikt, kunnen deze vier methodes zeer nuttig zijn om die vriend(in) te zijn die zoveel voldoening geeft; die aandachtig luistert, je onvoorwaardelijk accepteert en je ondersteunt om uit je vecht-vlucht-verstijf-houding te ontsnappen.

Oprecht luisteren en horen. Een voorbeelddialoog

Na de woordenwisseling met haar man vanochtend, escaleerde ook het gesprek tussen Anne, Gerry en Iris. Het conflict liep zo hoog op dat Anne de deur dicht sloeg en het huis uit rende. Verscheurd door haar gevoelens had ze haar vriendin Fleur gebeld die bedreven was in oprecht luisteren en horen.

Let eens op, terwijl je het verslag van hun gesprek leest, of je de oordelen in Anne’s uitspraken kunt ontdekken. Welke van de waarnemingstechnieken die in de vorige tip besproken werd herken je in de responses van Fleur?

Het gesprek tussen Anne en Fleur

Anne:    Waarom gebeurt dit met mijn familie? We verwijderen ons van elkaar.

Fleur:    Het klinkt alsof je een dag achter de rug hebt waarin jij je behoorlijk eenzaam hebt gevoeld, is dat juist?

Anne:    Ja. En dat komt omdat iedereen vandaag de stomste dingen tegen me zegt.

Fleur:    Wat voor dingen zijn het die je stom in je oren klinken?

Anne:    (met een lach) Nou, om te beginnen zei Luuk dat mijn baan een grap is.

Fleur:    Heeft hij het woord ‘grap’ gebruikt om je baan te omschrijven?

Anne:    Nee, nee. Hij gebruikte niet exact dat woord. Hij noemde het ‘vrijblijvend’. Hij zei dat ik meer flexibiliteit had omdat mijn baan vrijblijvend is.

Fleur:    Hij zei dat je baan vrijblijvend was.

Anne:    Ja, daarna corrigeerde hij zichzelf en zei dat hij ‘flexibel’ bedoelde. We hadden ruzie over de ouderavond en hij was super koppig.

Fleur:    Ah, jullie twee ruzieden over wie van jullie naar de ouderavond zou gaan en jij vond dat hij super koppig was?

Anne:    Ja, hij wilde niet gaan. Hij zei dat het moeilijk voor hem is om net nu vrij te pakken van zijn werk. En dat weet ik eigenlijk ook wel. Oh! En hij zei ook iets over hoe hij alle offers in onze familie brengt. Dat stond met stip bovenaan de lijst van stomme dingen die mensen vandaag tegen me gezegd hebben.

Fleur:    Luuk zei dat hij alle offers in de familie brengt?

Anne:    Hij zei zoiets als dat ik mij misschien eerder op mijn gemak voel bij het brengen van offers, maar dat hij daar geen zin meer in had.

Fleur:    Wat denk je dat Luuk daarmee bedoelde?

Anne:    Nou, het volgende dat uit zijn mond kwam was dat ik Iris zo ver zou moeten krijgen om mij meer met ma te helpen. Dat maakte me boos, maar als ik eerlijk ben zei ik de hele winter hetzelfde tegen Luuk.

Fleur:    Dus toen Luuk zei dat hij meer hulp van Iris wilde, dacht jij dat hij herhaalde wat jij eerder al voorgesteld had?

Anne:    Nou ja, zoiets. Ik voel me erg ongemakkelijk om dit nu zo te zeggen, maar het zou geweldig zijn als we terug zouden kunnen gaan naar een normale situatie met ma. Weet je, eigenlijk wacht ik gewoon op de volgende tegenslag die gaat komen. Eerst brak ma haar schouder toen ze uitgleed op de trap. Meteen daarna dat incident tijdens haar rijexamen, en vervolgens het bejaardenhuis dat belde om me te vertellen dat ze dachten dat ma tekenen van dementie vertoont. En alsof dat nog niet genoeg was die zorgen om haar hart. Het is een hectische winter geweest en ik heb minder tijd doorgebracht met Luuk en de kinderen dan ik vroeger deed. Luuk heeft een aantal gaten gedicht die ik heb laten liggen.

Fleur:    Je leven is aan het veranderen omdat je de laatste tijd veel aandacht hebt besteed aan je moeder. En dat heeft een effect op je gezin.

Anne:    Ja, misschien is dat wel zo. (met gebroken stem) En nu wij het over ma hebben.., ik kan je niet eens zeggen hoe boos mijn broer me zojuist gemaakt heeft.

Fleur:    Vlak voordat je me belde heeft je broer je boos gemaakt?

Anne:    Gerry is nog geen 24 uur in het land, maar hij heeft al besloten dat ik een domme gans ben en dat met ma gewoon alles koek en ei is als ze op zichzelf blijft wonen.

Fleur:    Oh, dat klinkt alsof hij mogelijk het tegenovergestelde ziet van wat jij ziet.

Anne:    We zijn het helemaal oneens.

Fleur:    Jij en Gerry staan op dit punt nog lijnrecht tegenover elkaar. Maar ik heb het idee dat jij en Iris min of meer een zelfde visie hebben op wat je moeder nodig heeft?

Anne:    Oh, nou, als we het over Iris hebben... Iris leek wel aangeschoten wild toen Gerry het woord nam.

Fleur:    Iris reageerde niet zoals jij hoopte of zou willen. Ze was ... stiller dan je prettig vond?

Anne:    Oh, je kent Iris toch. Ze wordt echt passief bij een meningsverschil.

Fleur:    Iris wordt stil en trekt zich terug als er ruzie is?

Anne:    Het enige dat ze kon zeggen was dat ze wil dat wij ma alles laten beslissen.

Fleur:    Iris wil dat je moeder zelf besluiten neemt die over haar eigen zorg gaan.

Anne:    Ja. En natuurlijk willen we dat allemaal. Maar we moeten ook realistisch zijn.

Fleur:    Jij, Iris en Ger zijn het er samen over eens dat jullie willen dat je moeder een eigen inbreng heeft. Maar met name jij wilt ook nog iets anders. Je wilt ... een soort gezamenlijke overeenstemming over wat je moeder nodig heeft?

Anne:    (begint te huilen) Ja, dat is wat ik wil. Ik wil ook ... eenvoud. Misschien wil ik ook wat meer voorspelbaarheid? Het draait allemaal om veiligheid. Ma’s veiligheid. Ma’s geluk. En om haar familie bij elkaar te houden.

Fleur:    Heb je nu het idee dat de dingen niet zo eenvoudig of voorspelbaar zijn, dat ze je een gevoel van onveiligheid geven?

Anne:    Dat klopt. Want het ís niet veilig! Een pan op het fornuis of een uitglijder in de badkamer kan al voldoende zijn. Ik sta de hele tijd onder hoogspanning met een lange reis in het vooruitzicht. Het laatste waar ik op zit te wachten is Gerry die me de hele weg tegenwerkt. Ik wil helemaal niet onredelijk zijn over Iris - ze werkt zo hard en ze doet echt haar best - maar ik zou nu echt een beetje erkenning en steun van haar kunnen gebruiken.

Fleur:    Het klinkt alsof je je op dit moment bang en overweldigd voelt. Ik vermoed dat je misschien wat rust en ondersteuning nodig zou kunnen hebben.

Door te gissen en vragen te stellen ondersteunde Fleur, Anne om de waarnemingen onder al haar oordelen te ontdekken, oordelen die haar zo hadden getriggerd. Toen Anne eenmaal in contact was met de waarnemingen, merkte ze dat ze zich rustiger voelde en helderder van geest was en dat ze daardoor meer responsopties had.

Zin in een korte oefening?

Denk eens aan een oordeel dat je hebt over iemand. Onderzoek eens of je de waarneming kunt ontdekken. Overweeg of je een oefenpartner bij de oefening wilt betrekken.
Klik op de button om een lijst met woorden voor gevoelens te downloaden die je ondersteunen je gevoelens te benoemen. Je zult verbaasd zijn hoeveel woorden voor gevoelens er bestaan. Veel plezier ermee!
Lijst met woorden voor gevoelens
Deel dit bericht met je vrienden:

Ben je nieuwsgierig naar meer inspirerende tips?

Meld je aan om wekelijks inspirerende communicatie tips te ontvangen en draag bij aan je eigen welzijn en aan het welzijn van anderen.

Je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden of je voorkeuren wijzigen.We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *