Begin met Woorden die werken aan een uitdagende leerreis

Je kunt er voor kiezen om dit boek gewoon te lezen zonder een enkele oefening te doen. Om je aan te moedigen de oefeningen toch uit te voeren zijn door de tekst verspreid tekstvakken met het opschrift ‘Tijd voor een oefening’ geplaatst. Ik hoop dat deze ‘Oefenpauzes’ je ertoe zullen verleiden het lezen te stoppen en dat je alvorens je het lezen hervat toch met de oefening aan de slag gaat. De ‘Oefenpauzes’ dienen ervoor je eraan te herinneren dat elk moment een kans biedt tot leren.

Door de tekst verspreidt vindt je ook voorbeelddialogen uit het bedrijfsleven waarin de voorvechter (‘jij’) met je teamleidster Karen en twee collega’s, Maarten en Susanna, samenwerkt. Deze voorbeelden bieden je extra handvatten hoe je met de taal en de intenties van Geweldloze Communicatie in het dagelijkse leven kunt werken.

 

Ontmoet de hoofdrolspelers

Karen

Karen is je teamleidster. Haar functie omvat de projectcoördinatie. Je hebt vaak de indruk dat ze je overstelpt met werkzaamheden en je denkt dat ze de leukste projectwerkzaamheden voor zichzelf houdt. Jullie communicatie loopt vaker stroef en jij wilt hierin verandering brengen.


Suzanna

Je andere collega - Suzanna - houdt van stiptheid en levert haar werk meestal als eerste af. Orde en netheid staan bij haar hoog in het vaandel en dat zorgt nogal eens voor woordenwisseling met Maarten die gemeenschappelijke spullen vaker laat rondslingeren.

Maarten

Maarten is je collega en de lolbroek binnen het team. Hij vertelt vaker moppen waar je niet om kunt lachen. Hij geldt als een sloddervos en dat zorgt nog wel eens binnen het team voor irritaties. Met Maarten samenwerken is af en toe een uitdaging, hij dringt zich nogal eens in de voorgrond.


"Jij"

Je bent nieuwsgierig en op zoek naar meer tevredenheid en voldoening in je (werk)leven.  Je verlangt naar meer samenwerking in je team en begrip van je teamleider of collega's. Je denkt dat Woorden die werken je hierbij kunnen helpen.


ike lasater

Samen met co-auteur Juli Stiles schreef Ike Lasater in 2006 de eerste versie van Woorden die werken op de werkplek. In sommige opzichten was het boek zijn tijd vooruit, zoals wellicht ook alles over Geweldloze Communicatie.

Toen ik Woorden die werken op de werkplek weer ter hand nam, met het idee om een tweede editie te publiceren, viel mij op hoe relevant de inhoud nog steeds is.”

In de afgelopen jaren sinds 2006 is Ike mensen blijven helpen die in uitdagende situaties net zo gehoord zouden willen worden en naar anderen zouden willen luisteren zoals zijzelf het ook zouden willen.

In meer dan 20 landen heeft Ike mensen getraind om hetzelfde te doen waardoor hij zijn eigen begrip en integratie van de vaardigheden, die in dit boek worden beschreven heeft verdiept.

Een verhaal over.