De manisch depressieve koning

[vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” equal_height=”yes” css=”.vc_custom_1494235095921{margin-top: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;background-color: #e5e7e6 !important;}”][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”50″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_custom_heading text=”De manisch depressieve koning” font_container=”tag:h1|font_size:40|text_align:left|color:%23555555″ use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1494232859114{padding-top: 100px !important;}”][vc_column_text][/vc_column_text][vc_separator color=”custom” align=”align_left” el_width=”30″ accent_color=”#940021″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”35171″ img_size=”full” alignment=”right” css=”.vc_custom_1494235339243{margin-top: -35px !important;margin-bottom: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”50″][/vc_column][/vc_row][vc_row equal_height=”yes”][vc_column width=”1/12″ css=”.vc_custom_1541680894013{border-radius: 5px !important;}” offset=”vc_hidden-sm vc_hidden-xs”][/vc_column][vc_column width=”2/12″ css=”.vc_custom_1541680912119{margin-right: 50px !important;margin-left: 25px !important;border-radius: 5px !important;}” offset=”vc_hidden-sm vc_hidden-xs”][vc_single_image image=”41096″][vc_column_text]Ontvang wekelijks inspirerende communicatie tips, korte verhalen en nieuws in je mailbox[/vc_column_text][vc_btn title=”Inschrijfopties” style=”outline-custom” outline_custom_color=”#61a868″ outline_custom_hover_background=”#39516e” outline_custom_hover_text=”#ffffff” link=”url:%20https%3A%2F%2Fwww.mens-en-communicatie.org%2Fcommunicatie-tips%2F%20||target:%20_blank|”][/vc_column][vc_column width=”6/12″][vc_column_text]Er was eens een machtige koning die over een ver land regeerde. Hij was een goede koning maar hij had één probleem: hij was een koning met twee persoonlijkheden.

Er waren dagen dat hij jubelend opstond, euforisch, gelukkig.

’s Ochtends vroeg al vond hij het een prachtige dag. De paleistuinen leken mooier. Zijn bedienden waren door een of ander fenomeen opeens vriendelijk en efficiënt.

Het ontbijt bevestigde dat in zijn koninkrijk het beste meel werd gemaakt en de lekkerste vruchten werden geplukt.
Op die soort dagen verlaagde de koning de belastingen, verdeelde hij rijkdommen, bewees hij gunsten en vaardigde hij wetten uit ten gunsten van de vrede en het welzijn van de ouderen. Tijdens dit soort dagen willigde de koning alle petities van zijn onderdanen en vrienden in.

Er bestond echter ook een ander soort dagen.

Dat waren zwarte dagen. ’s Ochtends vroeg al realiseerde hij zich dat hij wat langer in zijn bed had willen blijven liggen, maar het was al te laat want de slaap wilde niet meer komen.

Hoe hij ook zijn best deed, hij begreep niet waarom zijn bedienden zo slecht gehumeurd waren en hem zelfs niet goed bedienden. Zon hinderde hem nog meer dan regen. Het eten was niet warm, de koffie koud. Alleen al het idee bezoek te moeten ontvangen in zijn kantoor verergerde zijn hoofdpijn.

Tijdens dit soort dagen herinnerde de koning zich de beloften die hij op andere dagen gedaan had en de gedachte dat hij ze moest nakomen vervulde hem met angst. Op dit soort dagen verhoogde de koning de belastingen, onteigende hij land, vervolgde hij zijn tegenstanders.
Bang voor het heden en de toekomst en achtervolgd door de fouten uit het verleden vaardigde hij op dit soort dagen wetten uit tegen zijn volk en was ‘Nee’ het woord dat hij het meest gebruikte.

Bewust van de problemen die deze stemmingswisselingen hem bezorgden, riep de koning alle wijzen, magiërs en raadsmannen van zijn rijk bijeen.
“Heren,” zij hij: ‘U kent allen mijn stemmingswisselingen. U hebt allen geprofiteerd van mijn euforie en geleden onder mijn toorn. Maar degene die het meest lijdt ben ik zelf omdat ik elke dag teniet moet doen wat ik de andere dag, toen ik de dingen anders zag, bewerkstelligde.”

“Heren, ik wil dat jullie samen een middel vinden tegen deze kwaal, het maakt niet uit wat het is, als het me maar geneest van dat absurde optimisme waardoor ik geen risico meer zie en dat idiote pessimisme waardoor ik mijn beminden onderdruk en pijn doe.”

De wijze mannen accepteerden de opdracht en werkten meerdere weken aan het probleem van de koning. Maar geen enkel elixer, geen enkel tovermiddel en geen enkel kruidenaftreksel bleek de oplossing voor het opgeworpen probleem.

Toen verschenen de raadsmannen voor de koning en bekenden hem hun falen.

De nacht huilde de koning.

De volgende ochtend verzocht een vreemde bezoeker om audiëntie. Het was een mysterieuze man met een donkere gelaatskleur en een versleten tuniek die ooit wit was geweest.

“Majesteit,” zei de man terwijl hij een buiging maakte.”‘Waar ik vandaan kom heeft iedereen het over uw kwalen en uw verdriet. Ik ben gekomen met de remedie.”

En met terneergeslagen ogen reikte hij de koning een leren doosje aan.

De koning, verbaasd en tegelijkertijd hoopvol, opende het doosje en keek wat erin zat: alleen een verzilverde ring.

“Bedankt,” riep de koning enthousiast. “Is het een magische ring?”

“Dat is het zeker,” antwoordde de reiziger, “maar de magie werkt niet als de ring alleen aan uw vinger zit …”

“Elke ochtend moet u zodra u opstaat de inscriptie in de ring lezen en elke keer als u de ring aan uw vinger ziet moet u aan die woorden denken.”

De koning pakte de ring en las hardop:

“Weet dat dit ook weer zal overgaan.”

Bron: Laat me je een verhaal vertellen – Auteur: Jorge Bucay,[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/12″][vc_custom_heading text=”Online cursussen” font_container=”tag:h2|text_align:left|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Raleway%3A100%2C200%2C300%2Cregular%2C500%2C600%2C700%2C800%2C900|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css=”.vc_custom_1541681211559{padding-left: 20px !important;background-color: #39516e !important;border-radius: 5px !important;}”][vc_single_image image=”39813″ img_size=”medium” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” css=”.vc_custom_1541681057587{border-radius: 5px !important;}”][vc_column_text]Online cursus
Woorden die werken | Basis

Na voltooiing van de cursus zul je o.a.:

over alle noodzakelijke handvatten beschikken om je leven / studie of werk prettiger te maken

weten hoe je meer tevredenheid en welzijn creëert

gehoord en gezien worden

over meer (zelf)vertrouwen beschikken en jezelf durven zijn

je thuis voelen in zowel de online als offline wereld[/vc_column_text][vc_btn title=”Ontdek voor jezelf” style=”outline-custom” outline_custom_color=”#61a868″ outline_custom_hover_background=”#39516e” outline_custom_hover_text=”#ffffff” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.mens-en-communicatie.org%2Fwoorden-die-werken-intro%2F||target:%20_blank|rel:nofollow”][/vc_column][vc_column width=”1/12″][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *